Βολές δέχεται η επιτροπή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»

Category:


Τα πρώτα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των 25 νομικών και φυσικών προσώπων, που κατά τη δικογραφία εμπλέκονται στα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αναμένεται να προσκομίσει τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος στην εξεταστική επιτροπή...








...Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα είχε καταθέσει στις 9 Ιουνίου ο πρόεδρος της επιτροπής Σ. Βαλυράκης έπειτα από ομόφωνη απόφαση των μελών της.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε επιστολή την οποία υπογράφει ο διοικητής Γ. Προβόπουλος, ενημέρωσε τον κ. Βαλυράκη ότι «ήδη διερευνώνται οι 10 από τους συνολικά 25 λογαριασμούς και τα ευρήματα της ενδελεχούς αυτής διερεύνησης θα υποβληθούν στην εξεταστική επιτροπή μέχρι τις 30 Ιουνίου».
Προτείνεται εξάλλου για «λογαριασμούς προσώπων που εκ των πραγμάτων παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση» η εξεταστική επιτροπή να ορίσει ένα ή περισσότερα μέλη της ως «συνδέσμους» με την ομάδα εργασίας της Τράπεζας.
Πάντως, ο κ. Προβόπουλος με προσεκτικότατες διατυπώσεις μοιάζει να αφήνει έμμεσες αιχμές για την επιτροπή για «το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος», στην οποία είχε ζητηθεί να συνδράμει στο έργο της ταυτοποίησης και διερεύνησης των τραπεζικών λογαριασμών.
«Για τους λογαριασμούς των λοιπών προσώπων των οποίων έχει ζητηθεί από την επιτροπή το άνοιγμα, είναι αυτονόητο ότι, αφού τεθούν υπόψη της ομάδας, θα τύχουν επίσης διερευνήσεως» είναι το ακριβές απόσπασμα της επιστολής.
Δυσαρέσκεια
Γεγονός είναι πάντως ότι και ο κ. Βαλυράκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, υπογραμμίζοντας ότι θα αποστείλει επιστολή στον εποπτεύοντα υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου ώστε να την ελέγξει «αν δουλεύει και αν είναι επιτροπή αποκάλυψης ή συγκάλυψης».
Παράλληλα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας κατέθεσε χθες αίτημα προς τον κ. Βαλυράκη προκειμένου η Siemens-Ελλάς, αλλά και η θυγατρική εταιρεία να ενημερώσουν για το ποιοι είναι τελικά οι παραλήπτες του 2% του τζίρου της εταιρείας που κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας.
«Η Siemens ή μας κοροϊδεύει ή μας λέει την αλήθεια όταν εκδηλώνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την επιτροπή» δήλωσε ο κ. Τζαβάρας, προσκομίζοντας στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης κατά τα οποία εμφανίζεται σε ιδιόχειρο σημείωμα το όνομα του Μ. Χριστοφοράκου και η φράση «2% σε πολιτικούς στην Ελλάδα» ως μίζα για την περίφημη προγραμματική σύμβαση «8002» του ΟΤΕ.
Χθες κατέθεσε ενώπιον της εξεταστικής ο δικηγόρος και πρώην μέλος της τράπεζας Societe Generale, Γ. Παναγιωτόπουλος.
Σημειώνεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του ήταν δύο από τα 25 πρόσωπα για τα οποία ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει τον Πρ. Μαυρίδη (πρόκειται για έναν εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων») διότι ήταν σύμβουλος του λογαριασμού του στην Ελλάδα και του σύστησε τον τραπεζίτη Οσβαλντ για να ανοίξει έναν λογαριασμό στην Ελβετία.
«Εξαιτίας αυτής της σύστασης πήρα 167.000 ευρώ ως προμήθεια, κάτι που συνηθίζεται στο τραπεζικό σύστημα» φέρεται να δήλωσε, επιχειρώντας να εξηγήσει πώς τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε λογαριασμό της συζύγου του κ. Σκουταροπούλου από την Dresdner Bank.
Πάντως ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα περί Μαυρίδη και «μαύρων ταμείων» και τα έμαθε όλα από τον Τύπο. *
! Τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στην εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, που θα συγκροτηθεί σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, ανακοίνωσε χθες η Κ.Ο. του κόμματος.
Πρόκειται για τους: Αριάδνη Αγάτσα, Π. Αντωνακόπουλο, Αθ. Οικονόμου, Ελενα Παναρίτη, Ευάγγ. Παπαχρήστο, Χρ. Πρωτόπαπα, Κ. Ρόβλια, Μ. Τιμοσίδη, Ελένη Τσιαούση, Χρ. Χάιδο.
Για τη θέση του προέδρου της εξεταστικής, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τον Κ. Ρόβλια.


Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου