Η επιστήμη του ποτού

Category:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τις οδυνηρές συνέπειες του hangover της επόμενης μέρας; Η λαϊκή σοφία συναντά την επιστήμη για να ξέρεις τι κάνει καλό και τι όχι.
Ποτό με γεμάτο στομάχι
Είναι η πιο συνηθισμένη συμβουλή που ακούς για να αποφύγεις ένα άσχημο μεθύσι. Ο Dr Guy Ratcliffe, ιατρικός διευθυντής στο Medical Council on Alcoholism λέει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατανάλωση ποτού όταν δεν έχεις φάει, σε κάνει να μεθάς πιο εύκολα. «Το αλκοόλ απορροφάται από τον οργανισμό εξαιρετικά γρήγορα. Αν έχεις γεμάτο στομάχι, ο ρυθμός απορρόφησης μειώνεται. Το αν έχει μακροπρόθεσμα οφέλη είναι άλλο θέμα». Ο καθηγητής Ian Gilmore υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις του ποτού σε άδειο στομάχι είναι πολύ διαφορετικές, ενώ προσθέτει ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πίνεις αργά. Η κατανάλωση λιπαρών φαγητών πριν πιεις καθυστερεί τον ρυθμό του «γαστρικού αδειάσματος». Μπορεί το αλκοόλ να απορροφάται στο στομάχι, αλλά το σημείο-κλειδί είναι το λεπτό έντερο. Αν το ποτό δεν φτάσει εκεί πολύ γρήγορα, ο οργανισμός σου έχει περισσότερο χρόνο για να το διασπάσει.
Μερικά ποτά προκαλούν χειρότερο hungover
Δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά το ίδιο. Υπάρχουν διαφορετικά είδη αλκοόλ, ανάλογα με τα χημικά που προσθέτουν οι κατασκευαστές για τη γεύση, τη μυρωδιά και το χρώμα. Μερικά από αυτά είναι τοξικά όσο και το αλκοόλ. Ο Ratcliffe λέει ότι τα σκουρόχρωμα ποτά, όπως το κόκκινο κρασί, το ουίσκι, το μπράντι και το πόρτο περιέχουν περισσότερα χημικά από «άσπρα» ποτά, όπως το τζιν, η βότκα και το λευκό κρασί. «Τα χημικά σχεδόν σίγουρα συμβάλλουν στο hangover», συνεχίζει ο Gilmore.
Πιες νερό πριν πέσεις στο κρεβάτι
Μετά από μία μακριά νύχτα, το τελευταίο που έχεις όρεξη να κάνεις είναι να πιεις ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Αλλά αυτοί που πείθουν τον εαυτό τους να το κάνει, ορκίζονται ότι ο πονοκέφαλος είναι λιγότερος το επόμενο πρωί. Οι Ratcliffe και Gilmore συμφωνούν μαζί τους. Το hangover οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αφυδάτωση. Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό καθώς διασπά το αλκόολ. Μέχρι να ξυπνήσεις, έχει ήδη εξαντλήσει τα αποθέματα νερού. Σκέψου το την επόμενη φορά πριν κοιμηθείς. Επιπλέον, καλό είναι να μεσολαβούν ποτήρια νερό ανάμεσα στα ποτά.
Τα αφρώδη ποτά σε μεθούν πιο εύκολα
Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο καθηγητής Gilmore λέει: «Δεν έχω υπόψη μου κάποιες αποδείξεις αλλά είναι κοινή παρατήρηση. Μπορεί γιατί συνήθως πίνονται με άδειο στομάχι». Ο Dr Ratcliffe είναι λίγο πιο συγκεκριμένος: «Φαίνεται ότι οι φυσαλίδες αυξάνουν τον ρυθμό απορρόφησης. Μπορεί να εισπνεύσεις κάποιες φυσαλίδες στον αέρα που αναπνέεις».
Μία από τα ίδια το πρωί
Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσει επιστήμονας ότι ένα ποτηράκι το επόμενο πρωί δεν είναι ρεαλιστικό σχέδιο για να αποφύγεις το hangover. «Το να πίνεις το πρωί θα αμβλύνει τον πόνο αλλά είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση. Η κατανάλωση αλκόολ το πρωί είναι ισχυρός δείκτης για εθισμό», λέει ο καθηγητής Gilmore.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου