Εννιά χρόνια φυλακή στον Γιοσάκη για το παραδικαστικό

Category:

Σε δύο από τους 17 κατηγορούμενους για την υπόθεση του ''παραδικαστικού κυκλώματος'', επιβλήθηκαν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, μεταξύ των οποίων και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο οποίος ήταν και ο βασικός κατηγορούμενος......Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, επέβαλλε ποινές φυλάκισης και σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην πρωτοδίκης, Αντωνία Ηλία.

Την Τετάρτη 17/11, και ύστερα από διαδικασία που διήρκεσε περίπου 21μήνες, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους έξι από τους 17 κατηγορούμενους για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Συγκεκριμένα, ο αρχιμανδρίτηςΙάκωβος Γιοσάκης κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε κακουργηματική απάτη, που φέρεται να διέπραξε ηΑντωνία Ηλία, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (τετελεσμένη και σε απόπειρα) και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ενώ καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών και11 μηνών.

Ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Στην καταζητούμενη πρώην πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία, για την οποία το δικαστήριο έχει διαχωρίσει τις κακουργηματικές πράξεις, ώστε να μην παραγραφούν, επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 80 μηνών για πράξεις παράβασης καθήκοντος και πράξεις αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης.

Στον δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 28μηνών για πράξεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δικαστή και ηθική αυτουργία σε αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

Στην πρώην δικαστή Παναγιώτα Τσέβη επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 58 μηνών για πράξεις παράβασης καθήκοντος και αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης.

Τέλος, στην πρώην δικαστικό Άννα Κοροβέση επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 13 μηνών για παράβαση καθήκοντος.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στο δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου το ελαφρυντικό, της μετά την πράξη καλής συμπεριφοράς, σε αντίθεση με τον αρχιμανδρίτη, στον οποίο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ενώ στους υπόλοιπους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν ομόφωνα τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.    

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι κατά πλειοψηφία για την κατηγορία της σύστασης συμμορίας.

Μεταξύ των 11 αθωωθέντων από τους 17 κατηγορούμενους, είναι ο πρώην προϊστάμενος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθήνας, Γεράσιμος Διονυσάτος, ο οποίος για κάποιες πράξεις κρίθηκε ομόφωνα αθώος, ενώ για άλλες κατά πλειοψηφία, ο πρώην εισαγγελέας Νίκος Αθανασόπουλος και ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος.

Το δικαστήριο έδωσε αναστολή σε όλους τους κατηγορούμενους, πλην της φυγόδικης Αντωνίας Ηλία, για την οποία μετέτρεψε την ποινή σε εξαγοράσιμη με 10 ευρώ ημερησίως.

Στο δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη και στην πρώην πρωτοδίκη Άννα Κοροβέση δόθηκε τριετής αναστολή, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου