Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ, «ανάσα» στη ΝΔ

Category:


Η επόμενη μέρα...

Δείτε όλα τα αποτελέσματα από δήμους και περιφέρειες όπως τα μεταδίδει το Υπουργείο Εσωτερικών

Με την αποχή να εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα και την αναμέτρηση για τις περιφέρειες να λαμβάνει αμιγώς πολιτικά κριτήρια αρχίζουν πλέον να διαφαίνονται και τα πρώτα σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα από τις τοπικές εκλογές...
...Η επόμενη ημέρα και τα αποτελέσματα της κάλπης φέρνουν προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ και «ανάσα» στη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τους αριθμούς και με καταμετρημένο επίσημα σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το ΠΑΣΟΚ προηγείται σε εθνικό επίπεδο της ΝΔ με δύο ποσοστιαίες μονάδες, εάν συνυπολογιστούν οι επιδόσεις των υποψηφίων περιφερειαρχών τους. Το ΠΑΣΟΚ κινείται περίπου ή λίγο πάνω από το 34%, ενώ η ΝΔ στο 32% με κάποια αυξητική τάση. Βέβαια στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνυπολογιστούν οι ψήφοι, που έλαβε ο αντάρτης υποψήφιος στα Ιόνια νησιά Γιώργος Καλούδης – περί τις 21.000 ψήφους, ήτοι 0,4% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων σε εθνικό επίπεδο – αλλά και να αφαιρεθεί αντίστοιχος αριθμός ψήφων από την επίδοση του Πέτρου Τατούλη, καθώς υπέρ του ήταν και ο ΛΑΟΣ, η δύναμη του οποίου στη συγκεκριμένη περιοχή υπολογίζεται στις 20.000 ψήφους.

Παρατηρείται δηλαδή μία πτώση περίπου 10 μονάδων για το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το περσινό ποσοστό των βουλευτικών εκλογών και μία πτώση δύο μονάδων της ΝΔ σε σχέση με την επίδοσή της το 2009.

Πρόκειται για μία σαφή υπεροχή σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, έστω και τραυματισμένη, εάν αναλογιστεί κανείς τα ποσοστά του 2009.

Το ποσοστό του Γιάννη Δημαρά δεν μπορεί να προσμετρηθεί σε κάποιο κόμμα, καθώς η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή είχε πολλά ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, η κάλπη έφερε πανηγυρισμούς για το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις για ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ.

Ενδιαφέρον από την ανάλυση των αριθμών έχει η θεαματική αύξηση των δυνάμεων του ΚΚΕ, το οποίο έλαβε περισσότερες ψήφους, ακόμη και σε απόλυτο αριθμό, από εκείνες, που είχε στις περσινές βουλευτικές εκλογές! Το 2009 είχε περίπου 517.000 ψήφους και φέτος, με την αποχή να χτυπά ταβάνι, ξεπέρασε ίσως και τις 580.000. Εξ αυτού του λόγου το ποσοστό κυμαίνεται κοντά στο 11% σε εθνικό επίπεδο, όταν πέρσι έλαβε μόλις 7,54%.

Στα ρηχά κινήθηκαν όλα τα άλλα κόμματα με τη Δημοκρατική Αριστερά να κάνει καλή εμφάνιση σε περιφέρειες και δήμους, ενώ ενδιαφέρον έχει το ποσοστό, που έλαβε στην Κρήτη ο εκλεκτός υποψήφιος περιφερειάρχης της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Γιαννουλάκης, ο οποίος έφτασε το 17% και τις 56.000 ψήφους, μία επίδοση μάλλον αξιοπρόσεκτη. 

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου