O Alex που έγινε Sir... (video)

Category:

Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Sir Alex Ferguson που στον αγώνα του Σαββάτου με τη Wolves συμπλήρωσε 24 χρόνια στον πάγκο των Κόκκινων Διαβόλων !


6 Νοεμβρίου 1986. Η Μεγάλη Βρετανία διανύει το έβδομο από τα συνολικά έντεκα χρόνια πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο άλλοτε ηθοποιός, Ρόναλντ Ρίγκαν είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δέκα μήνες νωρίτερα ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο 27ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης αναφέρεται στην περεστρόικα. Και ένας 45χρονος Σκωτσέζος προπονητής αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ...

...Οι κόκκινοι διάβολοι υποδέχονται απόψε στο Όλντ Τράφορντ τη Γουλβς με τον Ιππότη, πλέον, Aλεξ Φέργιουσον να συμπληρώνει 24 χρόνια στον πάγκο τους. Τί γινόταν όμως εκείνες τις ημέρες στο Νησί; 

Ο Φέργκιουσον προσλαμβάνεται στις 6 Νοεμβρίου 1986, αντικαθιστώντας τον απολυθέντα Ρον Aτκινσον. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέβαλε στον Aτκινσον 100.000 λίρες ως αποζημίωση, στην πιο ακριβή, έως εκείνη την εποχή, απόλυση Βρετανού μάνατζερ.

Το " Take my breath away" των Berlin από το soundtrack της ταινίας Top Gun είναι στο νούμερο των βρετανικών charts εκείνη την εβδομάδα.

Ένα pint, το γνωστό μεγάλο ποτήρι γεμάτο μπύρα, κοστίζει μία λίρα, ενώ η μέση τιμή αγοράς σπιτιού στη Μεγάλη Βρετανία ανέρχεται στις 44.000 λίρες.

Στο πρώτο παιχνίδι του στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις 8 Νοεμβρίου 1986, ο Aλεξ Φέργκιουσον γνωρίζει την ήττα με 2-0 στην έδρα της Όξφορντ Γιουνάιτεντ για την τότε Division 1. Η ομάδα που χρησιμοποίησε ο Σκωτσέζος αποτελείτο από τους: Κρις Τέρνερ, Μάικ Ντάξμπερι, Aρθουρ Όλμπιστον, Κέβιν Μοράν, Πολ ΜακΓκράθ (αντικαταστάθηκε από τον Γέσπερ Όλσεν), Γκρέιμι Χογκ, Κλέιτον Μπλάκμορ, Ρέμι Μόουζες, Φρανκ Στέιπλετον, Πίτερ Ντάβενπορτ, Πίτερ Μπαρνς.

Η Όξφορντ Γιουνάιτεντ αγωνίζεται πλέον στην Ligue 2, την τέταρτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και βρίσκεται στην 15η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Οι 8 από τους 11 που φόρεσαν φανέλα βασικού σ' εκείνο το ματς για την Μάντσεστερ, θα αποχωρήσουν έως τον Νοέμβριο του 1988. Μόνο οι ΜακΓκραθ (Ιούλιος 1989), Ντάξμπερι (Αύγουστος 1990) και Μπλάκμορ ( Αύγουστος 1994) θα «επιβιώσουν» την πρώτη διετία του Φέργκιουσον. 

Όταν ανέλαβε ο Σκωτσέζος, πρωτοπόρος του πρωταθλήματος ήταν η Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ, με 26 βαθμούς σε 13 αγώνες (με σύστημα βαθμολόγησης 3-1-0). 

Το τέλος της σεζόν βρήκε την Γιουνάιτεντ στην 11η θέση με 56 βαθμούς, 30 λιγότερους από την πρωταθλήτρια Έβερτον.

Όταν ανέλαβε ο Φέργκιουσον στις 6 Νοεμβρίου, η κατάσταση στα... χαμηλά της βαθμολογίας είχε ως εξής:


 Βαθμολογία


















Ο Νάνι γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1986, 11 ημέρες αφότου ο Φέργκιουσον έγινε προπονητής στη Μάντσεστερ.

Από τους 41 ποδοσφαιριστές που ανήκουν αυτή τη στιγμή στο δυναμικό και είναι καταγεγραμμένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, οι 23 γεννήθηκαν μετά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων από τον Φέργκιουσον.

Ο νεαρότερος όλων, Ράβελ Μόρισον, έχει γεννηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 1993, δηλαδή 2.280 ημέρες μετά την πρόσληψη του Σκωτσέζου.

Ο Γουέιν Ρούνεϊ ήταν ενός έτους και 13 ημερών, ο Ρίο Φέρντιναντ θα έκλεινε την επόμενη ημέρα τα 8 του, ενώ ο Έντβιν Φαν ντερ Σαρ είχε κλείσει τα 16 του, 8 ημέρες νωρίτερα...

Σε αυτά τα 24 χρόνια έχει κατακτήσει 26 τίτλους, περισσοτέρους από οποιονδήποτε άλλον μάνατζερ στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. (11 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 2 Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων).

Σήμερα θα διαβεί για πολλοστή φορά τον αγωνιστικό χώρο του Ολντ Τράφορντ μασώντας την τσίχλα του. Έχουν περάσει 24 χρόνια από εκείνη την πρώτη φορά. Κι όμως δείχνει να απολαμβάνει το κάθε γκολ, την κάθε στιγμή, σαν να είναι η πρώτη και συνάμα η τελευταία. And life goes on...




Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου